CUMHURİYET VE MİLLİYET GAZETELERİNE KINAMA

• 21.01.2015

KİTSO Başkanı Mehmet Erdal ÖNDEŞ; 19 Ocak 2015 tarihli Cumhuriyet Gazetesinde “Buralarda Herkesin Bir Yandan Tutması Vardır” başlıklı haber dolayısıyla Cumhuriyet Gazetesini; Milliyet.com.tr adresinden yayınlanan “Katalogdan Kuma Seçiliyor” başlıklı haber dolayısıyla Milliyet Gazetesini kınadıklarını belirtti.

Belirtilen tarihlerdeki yayınlanan haberlerde Kilis’te bir müteahhit kaynak gösterilerek ilimizde yaşayan Suriyelilerden dolayı “Kilis’te herkesin bir yandan tutması olduğu, çok eşli evliliklerin normal karşılandığı ve 13-14 yaşında Suriyeli kızlarla evlenildiği” gibi bir intiba yaratılmaya çalışılmış olduğunu belirten KİTSO Başkanı her iki gazetenin Genel Merkezine ve Yöneticilerine birer kınama yazısı gönderildiğini ve bu yanlış haberin düzeltilmesini istediklerini ifade etti.

Cumhuriyet Gazetesine gönderilen kınama metni aşağıda, Milliyet Gazetesine gönderilen kınama metni haber ekinde sunulmuştur.

……………………………….

CUMHURİYET GAZETESİ

YAYIN KURULU BAŞKANLIĞI

İSTANBUL

19 Ocak 2015 tarihli Cumhuriyet Gazetesinin 8. sayfasında yayınlanan “Buralarda herkesin bir yandan tutması vardır” başlıklı Erk ACARER imzalı haberiniz muhatabı olan Kilis’te büyük üzüntü yaratmıştır.

Haber baştan sona yanlış bilgiler içermekte ve gerçekleri yansıtmamaktadır. Haberde “Kilis’te herkesin bir yandan tutması olduğu, çok eşli evliliklerin normal karşılandığı ve dahası 13-14 yaşında Suriyeli kızlarla evlenildiği” gibi bir intiba yaratılmaya çalışılmıştır. Bu tamamen yanlıştır. Zira Ülkemizde bulunan yaklaşık 2,5 milyon Suriyeli misafirden dolayı bizlerin şahit olmadığı ancak yaşanmış olabilecek birkaç istisna evlilikler genelleştirilip, sansasyonel bir haber yapılarak hem Suriyeli misafirlere hem de onlara yardım etmeye çalışan sınır İlleri’ne büyük haksızlık yapılmıştır.

Bu nedenle bazı gerçeklerin açıklanması gereği duyulmuştur.

Bilindiği üzere 2011 yılından beri devam eden Suriye’deki iç savaştan bir sınır ili olan Kilis de olumsuz etkilenmiştir. Bu suretçe merkez nüfusu 89500 kişi olan Kilis yoğun bir sığınmacı göçüne maruz kalmış ve yaklaşık 120 bin Suriyeli misafiri bünyesinde barındırmaya çalışmıştır. Bu rakam Avrupa Birliğine üye ülkelerin toplam aldığı mülteci sayısına eşittir. 2011 yılından beri şehirde büyük bir yardımlaşma ve dayanışma sergilenmektedir. Bu durum yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından takdirle karşılanmakta, “Muhacir-Ensar Dayanışması” gibi benzetmeler yapılmaktadır. Yaklaşık 4 yıldır Suriye’de yaşanan bu insanlık dramına Kilislilerin ilgisiz kalması mümkün değildir. Yaşam savaşı veren bu insanlara kapımızı açtık, imkânlarımızı paylaştık. Bozulan, yozlaşan Dünya’da hala insanlığın ölmediği yerlerin olduğunu göstermeye çalıştık.

Bu takdire şayan yardımlaşmanın ve gerçeklerin; haberde adı geçen, Kilis’in eşrafından olmadığı belli olan, ancak müteahhit olduğu belirtilen, ismini bile açıklamaya cesaret edemeyen, sapık zihniyetli bir densizin saçmalıkları ile kirletilmesine müsaade etmeyeceğiz.

Bu nedenle gerçeklerle bağdaşmayan, baştan sona yanlışlarla dolu bu haberinizi Kilis Ticaret ve Sanayi odası olarak kınıyoruz.

Öteden beri ciddi ve doğru haberlerin adresi gördüğümüz Cumhuriyet Gazetesi’nin bu yanlışı düzelteceğini ümit ediyor ve buna gönülden inanıyoruz.

Saygılarımızla.

M. Erdal ÖNDEŞ