Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformunun 14. Toplantısı Adıyaman TSO’da Gerçekleştirildi

• 16.05.2017

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) önderliğinde oluşturulan Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu 14'üncü toplantısı Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Toplantıya Kilis, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman, Antakya ve Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları, Genel Sekreterleri ve Kalkınma Ajansları yöneticilerinin yanı sıra Dünya Gazetesi yazarı Rüştü BOZKURT katıldı. Toplantıda güncel konular, bölgenin öncelikli sorunları ve “Sanayi 4.0” ın etkileri değerlendirildi.

Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformunun 14. toplantısında Dünya Gazetesi Ekonomi Yazarı Rüştü BOZKURT, Sanayi 4.0'la ilgili katılımcılara bir sunum yaptı. Bozkurt, , ‘Endüstri 4.0'ı kavramak için 5 önemli eğilimin önemine değinerek bunları; sınırsız erişim ve iletişim, eşzamanlılık potansiyeli, derin ayrıntı bilgisi ve uzmanlık, artan hız, esneklik ve rekabet olduğunu belirtti.

Toplantı sonrası bir açıklama yapan Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Başkan Yardımcısı Ahmet Nedim ÖZÇELEBİ; Bölgenin öncelikli sorunlarının yanında Sanayi 4.0'ın ele alındığını belirterek,  ülkemizde Sanayi 4.0'ın daha fazla gündemde yer alması gerektiğine, ülkemizin yüksek gelirli ekonomiler grubuna dahil olabilmesi ve gelişmelerin dışında kalmaması için Sanayi 4.0'ı uyumu topyekun ele alması gerekliliğine değindi.

Ülkemizin politikalarını 4. Sanayi devrimi doğrultusunda güncellenmesi gerektiğine dikkat çeken KİTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Nedim ÖZÇELEBİ, "Sanayi 4.0'ın farklı sektörlere üzerinde, farklı etkileri olacak. Ülkemiz dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yerini son dörtte kalarak korusa da, küresel rekabetten, inovasyona, iş kolaylığından, eğitimin niteliğine kadar birçok uluslararası sıralamada çok daha iyi bir konumda olmalı. Yüksek orta gelirli ekonomiler arasında yer alan ülkemizde imalat sanayi, düşük ve orta düşük teknoloji grubunda yoğunlaşmıştır. Orta gelir tuzağında bulunan ülkemizin yüksek gelirli ekonomiler arasına girebilmesi için, yüksek teknolojili üretime hızla geçiş yapması kaçınılmazdır. Sanayi 4.0'daki gelişmeler de bu geçişin ne kadar hızlı olması gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır" dedi.

ÖZÇLEBİ aynı zamanda "Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu'nu bölgenin sosyo-ekonomik gelişimi için, birlikte hareket edebilmek için, daha yüksek ses çıkarabilmek adına önemsediklerini ve yeni projeler üretmek için çalışmalarını aralıksız sürdürmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.