AFRİKA İLE TİCARET YAPACAK FİRMALARA UYARI… (17.03.2016)

• 17.03.2016

Kendilerini Benin’de yerleşik işadamı veya şirket olarak tanıtan bazı kişilerin Türkiye’deki işadamlarımızla internet ortamında temas kurarak, iyi fiyatla ve bazen uzun süre devam edecek sözleşmelerle muhtelif ürünler satın alacaklarını iddia ettikleri; kimi zaman bu alım işlemlerinin uluslararası bir kuruluş veya banka tarafından finanse edileceğini belirttikleri; bu şekilde irtibat kurdukları işadamlarımızdan Türk firması adına gümrüğe, ticaret odasına kayıt yaptırmak, yurtdışı banka hesabı açtırmak, vs. bahaneler altında genelde bin ila üç bin Dolar arasında değişen işlem parası talep ettikleri bilgisi alınmıştır.

Söz konusu dolandırıcılık faaliyetlerinin zaman zaman gerçek firma isimleri kullanılarak ya da doğrudan ülkedeki mevcut şirketler tarafından da yapılabildiği dikkate alınarak firmalarımızın şüphe uyandıracak bu gibi durumlarda Kotonu Büyükelçiliğimize başvurmaları önem arz etmektedir.

Ayrıca zaman zaman kendilerini Ganalı işadamları olarak tanıtarak ticaret ve işbirliği yapmak amacıyla Türkiye’de yerleşik firmalar ile temasa geçenlerin olduğu, ancak bu durumun her zaman gerçeği yansıtmayabileceği, bu kişiler sahte kimlik ve adres bilgileri ile dolandırıcılık girişimlerinde bulunabileceği bilgileri alınmıştır. Söz konusu dolandırıcılık girişimleri sahte sözleşmeler, değerinin üstünde kesilen faturalar karşılığı para transferi talepleri, pazar değerinin altında altın satışları, ihaleyi ya da satışı sonuçlandırmak için avans ödeme talepleri şeklinde gerçekleştirilmektedir. Ganalı işadamları olarak kendilerini tanıtarak benzeri taleplerde bulunan firmalar ile karşılaşıldığında bu firmaların sundukları belgeleri Gana’nın Ankara’daki Büyükelçiliği’ne ileterek görüş alınması faydalı olacaktır.

Bu çerçevede, üyelerimizin ileride doğabilecek benzer sahtecilik girişimlerinden uğrayabilecekleri zararın önlenebilmesi için firmalarımızın şüphe uyandıracak bu gibi durumları Odamıza veya ilgili Diplomatik Temsilciliklere iletmeleri önemle duyurulur.

Saygılarımızla,

Kilis Ticaret ve Sanayi Odası

AFRİKA İLE TİCARET YAPACAK FİRMALARA UYARI… (17.03.2016)